...
19. 04. 2022

Kdo so glavni favoriti za pokal mesta Ljubljana?

8. maja bo na sporedu že prva velika dirka sezone 2022

Michelle je lani zabeležila kar 8 zmag, letos pa še ni nastopila.

V Ljutomeru so kasači na velikonočni ponedeljek uspešno otvorili novo sezono, že čez slabe tri tedne pa jih v ljubljanskih Stožicah čaka prvi vrhunec začetka sezone. Govorimo seveda o tradicionalni dirki za pokal mesta Ljubljana, ki bo letos doživela jubilejno deseto izvedbo. Gre za dirko z nagradnim skladom 3.000 evrov, ki je namenjena neke vrste drugi kakovostni skupini slovenskih kasačev. V preteklosti so dirko dobivali odlični konji, ki so običajno kasneje prestopili tudi v najvišji rang dirk na domačih hipodromih.

Pretekli zmagovalci:

LetoZmagovalecVoznikDistancaKm. čas
2013Porshe MPPeter Zadel ml.2100 mA1:17,2
2014FlorkoDarko Sodec2100 mA1:18,6
2015Dream CatcherPeter Zadel ml.2100 mA1:17,4
2016Sun Naglo OMJože Sagaj ml.2100 mA1:18,7
2017Narcis PeškiMarko Gorenc2100 mA1:16,9
2018Didier BleuDarja T. Dolinšek2100 mA1:16,9
2019Ain't She PerfectLučka Müller2100 mA1:15,8
2020Magic LookJože Sagaj ml.2100 mA1:18,8
2021MichelleDarja T. Dolinšek2100 mA1:17,9

V nadaljevanju predstavljamo peterico, ki bo v primeru udeležbe, po našem mnenju med izstopajočimi kasači z lepimi možnostmi za zmago. Morda boste pri tem pogrešali najboljša štiriletnika lanske sezone, tudi prvega in drugega iz derbija, Primea MS in Marion Marka, a oba konja sta bila med zimskim premorom prodana na Švedsko. Kvalitetno delo slovenskih rejcev in trenerjev je vse bolj vidno tudi tujim očem, radovedni tuji lastniki pa se vse pogosteje odločajo za nakup talentiranih mladih slovenskih konjev. Obema seveda želimo, da sloves slovenske reje poneseta tudi na sever, kjer že blesti naše gore list Frodo S, ju bomo pa vsekakor pogrešali na domačih hipodromih.

Michelle

Lanskoletna zmagovalka Michelle (Impeto Grif - Money Falu) je v pokalu mesta Ljubljana zabeležila prvo zmago sezone, nato pa jih je nanizala še 7, s čimer je le za eno zmago zaostala za nazivom najboljšega slovenskega konja po prvih mestih. Letos Michelle še nima dirke, a kljub temu bo v primeru nastopa veljala za eno izmed vročih favoritinj. 8. maja lahko postane sploh prvi kasač z dvema zmagama v tej prestižni dirki. Njena voznica Darja T. Dolinšek je lani osvojila še peti naziv najboljše voznice, v pokalu mesta Ljubljana pa se lahko pohvali z dvema zmagama, kar je poleg nje uspelo le še Petru Zadelu ml. in Jožetu Sagaju ml.

Don Saxo

Drugi, ki ga velja izpostaviti je zagotovo Don Saxo (Saxo de Vandel - Dinka). Don Saxo blesti že od svojega prihoda na stezo pred približno dvema letoma. V 27 nastopih je dosegel že osem zmag ter se skupno kar 22-krat zavihtel med prve tri uvrščene. Letošnjo sezono je odprl z zmago, v lanski izvedbi pokala mesta Ljubljana pa je bil tretji za zmagovalko Michelle in sijajnim Fjorijem. V prid mu vsekakor gre tudi dejstvo, da za njim sedi najboljši voznik zadnjih dveh sezon Janko Sagaj.

Don Saxo na začetku nove sezone znova blesti. (Foto: TŠ)

Don Saxo in Janko Sagaj.

Planet

Tretji, ki ga bomo izpostavili je odlični Šentjernejčan Planet (Impeto Grif - Picabo Street), rejca, lastnika in voznika Slavka Franka. Priljubljeni "Slavc" je po odličnem Pitonu, ki je zanj osvojil tudi dirko vseh dirk derbi, v Planetu znova dobil izjemen talent, ki mu prinaša nepozabne rezultate. Planet je v karieri dosegel šest zmag in kar 26 uvrstitev med prve tri, že večkrat pa je štrene premešal tudi zgoraj naštetima Michelle in Don Saxoju, ki bosta verjetno prevzela vlogo glavnih favoritov. Planet na debiju v Ljutomeru še ni pokazal vsega kar zna, če pa je postal znan tekom svoje kariere pa je to dejstvo, da ga pred nobeno dirko ne smemo ocenjevati na podlagi preteklih rezultatov.

Lotmerk OZT

Lotmerk OZT (Gambling Bi - Leona IV) je lansko sezono zaključil z zmago v Komendi. Nasploh je lani solidno nastopal in dobil skupno dve dirki, še po dvakrat pa je bil drugi in tretji. Letošnji uvod v sezono v Ljutomeru se ni končal po željah njegove ekipe, saj sta bila z voznikom Renejem Hanžekovičem diskvalificirana zaradi galopa. Ta mu je v preteklosti preprečil tudi postavitev osebnega rekorda pod magično mejo 1:15,0, potem ko sta z Michelle bila boj vse do zadnjih metrov, kjer pa je Lotmerku zmanjkalo tal pod nogami in je ostal brez uvrstitve. Prav takšni nastopi so tudi dokaz, česa je Lotmerk sposoben, zato ga uvrščamo v širši krog pretendentov za letošnji pokal mesta Ljubljane.

Dear Abby

Kot peto izpostavljamo Dear Abby (Impeto Grif - Dinica). Odlična petletnica je po državnem naslovu med triletniki leta 2020 lani v derbiju osvojila tretje mesto. Letos je velikonočne dirke v Ljutomeru končala kot druga, potem ko je pokazala odličen finiš iz zadnje pozicije in zaostala le za Don Saxojem. Njena voznica Darja T. Dolinšek bo v primeru prijave Michelle verjetno morala vajeti prepustiti možu Viktorju, ki pa Dear Abby odlično pozna, saj je v obdobju zgoraj naštetih uspehov prav on opravljal dolžnosti voznika. Abby z dobro startno pozicijo in prednostjo domačega terena prav tako lahko uvrstimo na listo širšega kroga favoritov. Po slovesu Primea MS in Marion Marka tako Dear Abby znova prevzema štafeto najvidnejšega predstavnika slovenske reje v generaciji 2017.

Dear Abby

Dear Abby ter Viktor in Darja Dolinšek.

Ostali

Na štartni listi lahko realno pričakujemo še nekaj slovenskih kasačev. Da jih nismo posebej omenili zgoraj, seveda ne pomeni, da nimajo možnosti za vidne uvrstitve. Da so sploh prišli v ta razred kasačev, so morali v preteklosti pokazati sijajne rezultate in tudi na krilih teh nekdanjih uspehov, so lahko nevarni gornjim tekmecem.

Omeniti tako velja še vsaj Fauno V, Danteja MS in Louise Luno, ki so vsi krstni nastop te sezone opravili ta ponedeljek. Nekoliko bolj vprašljiv je morda nastop kasačev, ki se po kriteriju zaslužka sicer uvrščajo v dirko, a je negotovo, ali so jih trenerji že dovolj dobro pripravili oz. ali na nekatere letos še računajo. To so med drugimi Donina, Floto, Anabella, Jori in Arthur King.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant