...
08. 02. 2023

Konj leta 2022 je Frodo S

Kasaška zveza potrdila nagrajence za preteklo sezono

Frodo S je po zaslugi odličnih nastopov v letu 2022 še tretje leto zapored slovenski konj kasač leta. (Foto: Arjang Travet)

Kasaška zveza je potrdila nagrajence za sezono 2022, ki jih bodo počastili na slavnostni kasaški akademiji. Glavno pozornost vselej zasluži najboljši konj kasač, ki zadnjih nekaj let na podlagi že ustaljenega točkovanja prejme naziv konj leta. Frodo S je zaradi svojih izjemnih rezultatov na severu Evrope postal prvi kasač, ki je ta naziv osvojil tri sezone zapored.

Frodo S (Uniclove - Fijona) je najbogatejši slovenski kasač vseh časov in ponosni lastnik slovenskih absolutnih rekordov na vse distance. V lanskem letu je na Švedskem dosegel dve zmagi, postavil dva nova slovenska državna rekorda ter prikasal za skoraj 35.000 evrov denarnih nagrad. Izjemni rezultati varovanca rejca Branka Slane ter lasnice Marjete Slana iz KK Ljutomer, ki jih zadnja 3 leta dosega v težki skandinavski konkurenci, so tako zadostovali, da je v točkovanju ohranil majhno prednost pred šampionom 2022 Don Saxojem (Saxo de Vandel - Dinka) ter derbi zmagovalko Mayo Vivo (Banker Hall - Manisha Vita), oba predstavnika hleva Janka Sagaja iz Ključarovcev.

frodo s ka22

Izjemna kariera Froda S

Sedemletni temni rjavec Frodo S se lahko pohvali s kariernim rezimejem, kakršnega slovensko kasaštvo še ni videlo. Doslej je zaslužil že več kot 121.000 evrov, s čimer ima pred drugim na večni lestvici, to je še vedno legendarni Inter, skoraj 60 tisočakov prednosti. Na tretjem mestu je Maugli (El Nino - Manisha Vita), ki bo Interja najverjetneje v bližnji prihodnosti prehitel, vprašanje pa je, ali lahko 6-letnik ogrozi Frodov izjemen zbir, pri čemer sta oba najverjetneje na vrhuncu svojih karier.

Frodo S je b 55 nastopih dosegel 14 zmag, 12 drugih in 7 tretjih mest, ob tem pa postavil preko deset različnih državnih rekordov. Je lastnik absolutnega rekorda 1:10,6, rekorda na srednjo distanco 1:11,9 ter na dolgo distanco 1:13,4. Je tudi prvi slovenski kasač, ki je slavil v dirki V75.

Don Saxo in Maya Viva na drugem in tretjem mestu

Če je Frodo v letu 2021 naziv konj leta le za las speljal pred takrat odličnim Fjorijem (Equinox Bi - Fenita), sta mu letos tesno za petami sledila kar dva kasača, oba varovanca Ekipe S.K.P.

Vsi dosedanji konji leta od leta 2013, odkar Kasaška zveza podeljuje ta naziv:

konji letaartboard 1

Don Saxo navdušuje že nekaj zadnjih sezon, lani pa je končno osvojil svojo prvo rejsko lovoriko - šampionat Slovenije, oktobra v Šentjerneju. V prvem teku šampionata je postavil tudi nov rekord hipodroma pod Gorjanci, na stopničke pa se je povzpel tudi v jesenskem kriteriju . Skupno je lani dosegel sedem zmag in zbral preko 10 tisoč evrov zaslužka.

Maya Viva je slavila prav tako v sedmih nastopih, med njimi tudi v dirki življenja, avgusta v Ljutomeru, na 32. slovenskem kasaškem derbiju. Zaslužila je nekaj več kot 11 tisoč evrov, tudi ona pa se je zavihtela na oder za zmagovalce v jesenskem kriteriju. Od četrtega do desetega mesta so se po točkah zvrstili: zmagovalka jesenskega kriterija Ciara TP (Legendary Lover K - Cala), zmagovalka Juhantovega memoriala Under Presure (Legendary Lover K - Uaukea), zmagovalec ljubljanske milje Maugli, eden najboljših štiriletnikov Premal MS (Dream Vacation - Principessa Ovi), drugouvrščena iz prvenstva 3-letnikov Bura (Egon Lavec - Bagheera de Vouede), zmagovalka dirke Tris Hot Coco (Impeto Grif - Hot Chocolate) ter še en izmed najboljših kasačev generacije 2018 Night Dancer (Robert Bi - Nedra di Quattro). Tik za prvo deseterico je končala prvakinja 3-letnikov Jerca (Impeto Grif - Jolanda), nato pa sledijo še Tars Stars, Malvazija B. Tomažič, Merlot B. Tomažič in Floto.

tocke konj letaartboard 1

Slanovi bodo priznanje za konja leta prejeli na tradicionalni kasaški akademiji, katere datum in čas bo Kasaška zveza Slovenije sporočila v prihodnjih dneh.

Kategorizacija dirk in pravila točkovanja za konja leta - TUKAJ.

Avtor grafik: Boris Vranić

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant