...
07. 02. 2023

Kasač za 470.000 evrov Ksar že zmaguje

Ksar že upravičuje nakup

Ksar - najdražje prodani konj Prix d'Amerique avkcije - že vrača zaupanje. (Foto: Le Trot)

V nedeljo je pariški pesek znova gostil nekatere najboljše kasače ta hip. Zvezdniki dirk pod sedlom so tekli revanš Cornulierja, izjemno zanimiva pa je bila tudi zadnja dirka sporeda, grupa III Prix Leopold Verroken za 3-letnike, v kateri smo prvič po odmevni menjavi lastništva videli nastopili 3-letnika po imenu Ksar.

Potomec žreba Follow Youja in kobile Tes Amours od Goetmals Wooda, rejca Jean-Pierra Duboisa, je namreč na Prix d'Amerique avkciji dosegel rekordno ceno 470.000 evrov. Žrebec, ki ima tudi že potrjeno plemensko licenco za 60 kobil, je sicer v treningu pri Joseju Alvaru Hernandezu Navarru in za Duboisove lastniške barve dosegel po dve zmagi (ravno v zadnjih dveh nastopih), drugi in tretji mesti ter eno četrto, pri tem pa zaslužil 53.000 evrov, a vendarle je skoraj polmilijonska odkupnina marsikoga presenetila.

Ksar

Ksar je na avkciji Prix d'Amerique dosegel rekordno ceno. (Foto: Arqana)

V nedeljo zvečer je tako v zadnji točki sporeda prvič nastopal za novega trenerja in lastnika Emanuela Varina, ki je vajeti mladega zvezdnika zaupal Mathieuju Abrivardu. Slednji je svojo nalogo opravil do pike natančno in 3-letnika pripeljal do zanesljive in prve grupa II zmage. Ksar je konkurenco, med njimi tudi izrazitega favorita Kompostela, nazadnje tretjega v grupa II Prix Paul Viel, več kot le prepričljivo pustil za sabo. Dosegel je tudi osebni rekord 1:13,4 na 2100 metrov. Zaslužil je 27 tisočakov, s čimer je svoj karierni zbir dvignil na nekaj čez 80.000 evrov.

Bolj kot nagrada pa je pomembna motivacijska injekcija, ki jo je odlični kasač vbrizgnil svojemu novemu lastniku Emanuelu Varinu, ki je bil po skoraj polmilijonski investiciji zagotovo na trnih. Po zanesljivi zmagi, s katero si je "kupil" tudi pravico do več oplojenih kobil prihodnjo plemenilno sezono, je Varin precej čustveno hvalil svojega varovanca in zatrjeval, da je ves čas verjel vanj.

Ali bo Ksar nadaljeval z dobrimi rezultati in kakšna bo njegova plemenska vrednost je še prezgodaj napovedovati, dejstvo pa je, da so apetiti v ekipi okrog njega zagotovo zrasli in ni dvoma, da ga bomo letos lahko spremljali v največjih generacijskih dirkah.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant