...
07. 02. 2023

Najhitrejša kobila vseh časov Manchego skotila prvo žrebe

Manchego je kot tekmovalka zaslužila 3,14 milijona dolarjev in postavila rekord 1:07,7

Manchego je svoje prvo žrebe dobila po žrebcu Walnerju, ta hip najbolj vročem plemenskem žrebcu na severnoameriškem trgu. (Foto: ustrottingnews.com)

Iz ZDA je konec preteklega tedna dospela prijetna novica. Za nekatere najboljša, brez dvoma pa najhitrejša kasaška kobila vseh časov, Manchego, je namreč na Kentuckiana Farms, kjer prebiva po koncu tekmovalne kariere, prvič postala mama. Skotila je žrebičko po očetu Walnerju, ki v Severni Ameriki v zadnjih letih velja za najbolj iskanega, priljubljenega ter tudi že uspešnega plemenskega žrebca. Kot so še sporočili iz Kentuckiane je porod potekal normalno, tako mati kot hči pa sta zdravi in se počutita odlično.

Kot enoletnica prodana za 120.000 dolarjev

Tako kot njena dolgoletna rivalka na tekmovalnih stezah Atlanta je bila tudi Manchego rojena leta 2015 na Brittany Farm in naslednje leto prodana na avkciji letnikov v Lexingtonu za 120.000 dolarjev. Je potomka enega najboljših plemenskih žrebcev tega tisočletja Muscle Hilla in matere Secret Magic od Cantab Halla.

image 5

Manchego je trenirala v hlevu trenerja Jimmyja Takterja, po njegovi upokojitvi pa nadaljevala pri njegovi hčeri Nancy Takter. (Foto: Standardbred Canada/Bob Brady)

V karieri je osvojila nekatere največje ameriške dirke, med drugim tri Breeders Crowne (edina kobila poleg Peace Corps in Grade Singing, ki ji je to uspelo) ter Hambletonian Oaks, skupno pa je zaslužila 3,14 milijona dolarjev. Njen rekord 1:07,7 velja za absolutni svetovni rekord za kasaške kobile.

V 65 nastopih, najprej za trenerja Jimmyja Takterja nato pa od leta 2019 po njegovi upokojitvi za njegovo hči Nancy Takter, je dosegla 39 zmag, 6 drugih in 5 tretjih mest. Oktobra leta 2021 je uspešno tekmovalno kariero zaključila in se preselila na Kentuckiano.

V letih 2017 in 2018, ko je trenirala še pri Jimmyju Takterju je z njo delal tudi slovenski trener Tomaž Osterc.

image 6

Manchego je s časom 1:07,7 najhitrejša kobila vseh časov. (Foto: Lisa Photo)

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant