...
08. 05. 2022

Pokal mesta Ljubljana osvojil Don Saxo z Jankom Sagajem

Ljubljanski hipodrom Stožice je gostil svoje prve letošnje kasaške dirke.

Don Saxo je veliki zmagovalec pokala mesta Ljubljana. (Foto: Boris Vranić)

Don Saxo je s prepričljivim nastopom in vodstvom skozi celotno dirko postal zmagovalec dirke pokal mesta Ljubljana. Drugo mesto je osvojila lanskoletna zmagovalka Michelle, tretje pa Planet.

Ljubljanski hipodrom Stožice  je prvič to sezono gostil kasaške konje.

Spremljali smo nekaj odličnih dirk, konji pa so dokazali, da so kljub začetku sezone že v zavidljivi formi. (Foto: Boris Vranić)

Prvi dve točki sporeda sta pripadli letošnjima derbistoma Night Dancerju (Robert Bi - Nedra di Quattro) in Premalu MS (Dream Vacation - Principessa Ovi), ki je od svoje prve zmage v Ljutomeru zamenjal lastniške barve. Prvega je peljal Milan Žan, drugega pa Mitja Slavič. V tretji točki je, podobno kot Premal, drugo zmago v drugem nastopu sezone dosegel Boaz Nas, italijanski kasač, v lastništvu in treningu pri Andreju Simončiču. Četrta dirka je razveselila tabor Flota S (Mystical Crown - Frisa). 9-letnika je do svoje osme zmage pripeljal Branko Seršen.

Prvo dirko leta za ponije sta dobili Neža Gorenc in Brina, nato pa je sledila odprta dirka, kjer je padel tudi najhitrejši čas dneva. Dosegel ga je belgijski kasač Krack du Clocher, za svojo drugo zmago sezone. Dirko sta končala s časom 1:16,5.

Sledil je vrhunec dneva, pokal mesta Ljubljana. Štart je najbolje uspel konju Don Saxo (Saxo de Vandel - Dinka), druga favoritka Michelle pa se je pozicionirala v ozadju. Michelle je 700 metrov do cilja napadla in pripeljala do vodilnega. V ciljni ravnini je več moči pokazal Don Saxo in se tako veselil prve zmage v prestižni dirki. Vozil ga je Janko Sagaj, Darja T. Dolinšek pa je dvema zmagama v dirki za pokal mesta Ljubljana tokrat dodala drugo mesto. Tretje mesto je pripadlo Planetu in Slavku Franku. Don Saxo je dosegel čas 1:17,0 na 2100 metrsko distanco.

V zadnji dirki dneva so se pomerile francoske kobile. Po enem letu premora zaradi poškodbe se je na hipodrome s prepričljivo zmago vrnila Flamme de Prior.

Fotogalerija fotografa Jake Blaža:

Naslednje kasaške dirke bodo prihodnjo nedeljo v Komendi.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant