...
12. 10. 2023

Posestvo Brdo - Dom belih lipicancev in slovenskega ponosa

Protokolarni center Brdo

Posestvo Brdo nam je danes gotovo najbolj poznano kot državni protokolarni center, čeprav ima sam kraj dolgo in bogato zgodovino, del katere so že od samega začetka tudi konji.

obiskali brdo3
Three young women riding horses on dirt road in forest.

Na toplo sončno soboto je bilo posestvo Brdo prav živahen kraj. Na parkirišču pod visokim drevje se je trlo avtomobilov, s katerimi so se domači in tuji gostje pripeljali na raziskovanje največjega protokolarnega bisera na Slovenskem, kjer je možno na enem mestu spoznati vse, s čimer se lahko Slovenija pohvali – čudovito neokrnjeno naravo, bogato zgodovino, gostoljubje, odlično kulinariko, tradicionalno in sodobno arhitekturo ter nenazadnje bele lipicance.

obiskali brdo1

Konji so bili del posestva Brdo že od samega začetka. Renesančni dvorec je že v 16. stoletju premogel konjušnico, kjer so se nahajali konji za delo, lov in ježo. Šele mnogo kasneje, v času Jugoslavije, je konjeništvo na Brdu dobilo športno predispozicijo. Josip Broz – Tito je na Brdu vzpostavil kasaški center. Poleg sodobno opremljenega hleva je bila urejena kasaška steza, kjer so leta 1981 izvedli prve dirke za Pokal maršala Tita – tekmovanje, ki se je kasneje dolga leta odvijalo vsako prvo nedeljo v septembru.

Kljub bogati, predvsem kasaški zgodovini, danes jahalni program na Brdu ni več športno usmerjen – brdski konji so namenjeni predvsem turistični dejavnosti. Na Brdu tako danes gostom hotela Elegans ter drugim obiskovalcem nudijo stik s konjem, različno dolge jahalne programe, terensko jahanje in najbolj atraktivne vožnje s kočijo.

Več preberite v oktobrski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: arhiv JGZ Brdo

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Kako konjem omogočiti varno novoletno noč?

Varnost konj.

Seno ali senaža?

Prehrana konj

Kinesio trakovi za konje

Podporna terapija gibalnemu aparatu konja

Fieracavalli 2023 – 125 let strasti, ki združuje

Sejem v Veroni Fieracavalli 2023

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant