...
04. 07. 2022

Premal MS še utrdil vlogo favorita za derbi

Odlični časi na drugem tekmovalnem dnevu v Stožicah

Premal MS nadaljuje s suverenimi predstavami in čez dober mesec in pol lahko postane šele prvi slovenski kasač, ki bi do derbija ostal neporažen. (Foto: Boris Vranić)

Ljubljanske Stožice so gostile drugi tekmovalni dan letošnje kasaške sezone. Poleg petih kasaških dirk je bila na sporedu znova tudi dirka ponijev. Znova je izstopal 4-letni Premal MS, ki je podaljšal svoj niz neporaženosti in še v četrtem nastopu kariere slavil. Izjemno predstavo z novim osebnim rekordom pa je za tretjo zaporedno zmago prikazal avstrijski kasač Onyx.

V prvi dirki sporeda smo videli izjemno razburljiv zaključek. Holi Hall z Miranom Govekom je znova pokazala, da je odlična štarterka in še drugič v enem tednu je takoj povedla dirko. Pričakovano je v zadnjem ovinku napadla Unca (Banker Hall - Una des Vauxshau) s Slavkom Jurešem. Poleg nje sta se napeti končnici pridružila še Maky (Banker Hall - Money Falu) z Marjanom Prebilom, ki je na koncu osvojil tretje mesto ter Montana Peška z Janezom Dolinškom, ki je bila četrta. Nepričakovano je prosto prvo linijo izkoristil Merlot B. Tomažič (Impeto Grif - Meina) in celo ogrozil Unco, a se na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom. Za Unco je to po nekaj dobrih predstavah prva zmaga kariere, pospremila pa jo je s časom 1:19,6.

unca

Unca je dosegla prvo zmago kariere. (Foto: Boris Vranić)

V drugi dirki so tekmovali kasači z zaslužkom do 800 evrov, a razplet je dal občutek, kot da gledamo veliko izkušenejše tekmovalce. Ko je že kazalo, da bo prva zmaga uspela Dalii OZT z Mitjem Slavičem, se je po zunanji liniji v ciljni ravnini kot puščica do drugega zaporednega prvega mesta izstrelil Paco Rui (Chirone Dei - Panessa Gill) z Tomažem Novakom. Zares impresivno predstavo sta pospremila tudi z sijajnim osebnim rekordom 1:16,9 in napovedala bleščečo kariero.

Takoj za omenjenima je na tretjem mestu z novo zares lepo prestavo končal Denit (Always King - Denita BJ) z Urošem Bratkovičem v sulkiju. Troboj za četrto mesto je pripadel Cristi pred Hermione des Flots in Nookijem.

paco

Paco Rui je že v prvih dveh nastopih pokazal, kakšen talent nosi v sebi. (Foto: Boris Vranić)

Pacov čas je napovedoval, da utegne ljubljanski oval videti še nekaj hitrih dirk in temu je zares bilo tako. Za začetek je v dirki do 2000 evrov pričakovano slavil Premal MS (Dream Vacation - Principessa Ovi) z Mitjem Slavičem in še utrdil svojo vlogo prvega favorita za derbi. Do zmage se je praktično sprehodil, potem ko sta tekmici Evita MP (Impeto Grif - Evita P) z Milanom Prašnikarjem ter Nancy di Genio (Genio Vita - Nika Pan Vita) z Boštjanom Plečkom po silovitem štartu znova poskrbeli za visok tempo dirke. Obe sta na koncu popustili, Nancy pa se je vendarle veselila tretjega mesta. Drugo mesto je po novem impresivnem nastopu zasedla Jerca (Impeto Grif - Jolanda), znova na vajetih Darje T. Dolinšek, ki sta bili tako že petič drugi, prvo zmago pa še čakata. Premal je s časom 1:16,8 za desetinko popravil najboljši čas dneva, ki je še potrdil, da je bila steza zares "rekordno" pripravljena.

Predzadnja dirka je postregla z najboljšim časom dneva in zares sijajno predstavo nekaterih sodelujočih. Na štartu smo videli kar tri konje, ki so v tokratno preizkušnjo vstopili z dvema zaporednima zmagama in pričakovano so bili vsi med glavnimi pretendenti tudi te dirke. Povedel je letos sijajni Night Dancer (Robert Bi - Nedra di Quattro), ki je ubral visok tempo prvega kilometra. Ob boku mu je pripeljal Onyx z Mirkom Gregorcem na sulkiju, ki je kljub silovitemu ritmu že 700 metrov do cilja pričel pritiskati na vodilnega in skušal ga poskušal prehiteti še pred zadnjim ovinkom. To mu je sicer uspelo šele sredi ovinka, ko je izza njegovega zavetrja napadla še tretja serijska zmagovalka te sezone Bershka MMS z Andrejem Simončičem. Avstrijec in Italijanka sta v ciljni ravnini še pospešila in končala dirko s časom dneva in novima osebnima rekordoma 1:14,6, a boljši je bil vendar Onyx. Na tretje mesto je prav tako z novim osebnim rekordom pripeljala vse boljša in boljša Lady Princess (Always King - Lady Luna) z Renejem Hanžekovičem, Night Dancer je končal kot četrti, zadnjo nagrado pa si je pritekel Ramzes (Onore dei Sogni - Rosa) z Brankom Seršenom.

Onyx je pokazal predstavo dneva - kljub težki poziciji in konstantnim napadom je zdržal in postavil čas dneva.(Foto: Boris Vranić)

V zadnji dirki so se merili kasači z zaslužkom do 25.000 evrov, svojo drugo zmago sezone in prvo v Sloveniji pa je dosegla Golden Avenue.  Gre za novo francosko pridobitev Kobilarne OZT, ki jo je v zadnjem hipu pred dirko prevzel voznik Roman Jerovšek. Na drugem mestu je končala vseskozi vodilna Louise Luna (Yankee Slide - La Luna) z Renejem Hanžekovičem, tretja pa sta bil Planet (Impeto Grif - Picabo Street) in Slavko Franko. V boju za četrto mesto je bila Abbadia boljša od Elise Gali.

golden avenue

Golden Avenue je še ena zmagovalka iz hleva trenerja Zvonka Osterca. (Foto: Boris Vranić)

Med poniji je slavil Miha Kepic z Bembi. Posnetek poni dirke:

Posnetki vseh dirk:

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant