...
09. 01. 2024

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Kdo se ne stopi ob pogledu na malega, okroglega, puhastega ponija z bujno grivo, dolgim repom in radoživo iskrico v očeh? Šetlandski poniji so tudi pri nas priljubljena konjska pasma – pa jih dovolj dobro poznamo?

obiskali seti3

Šetlandski poni izvira iz Škotske, natančneje iz Šetlandskih otokov, ki se nahajajo severovzhodno od celinske Škotske, sredi hladnega prostranstva Severnega morja. So nize rasti, navadno dosežejo višino med 100 in 110 cm v vihru, imajo kratke noge, debelo in močno dlako ter so kljub svoji majhnosti izredno močni in vzdržljivi.

obiskali seti4 1

Poniji naj bi na Šetlanskih otokih prebivali že v železni dobi. Kasneje so nordijski naseljenci domorodne ponije verjetno križali s konji s celine. Na razvoj pasme je vplival predvsem keltski poni, ki so ga na otoke pripeljali med letoma 2000 in 1000 pr. n. št. Mrzlo nordijsko podnebje in zahtevno okolje z malo razpoložljive hrane sta botrovala k temu, da so se šetlandski poniji izoblikovali v izredno trpežne in vzdržljive živali. Domačini so jih največkrat uporabljali za vleko manjših vozov in tovorjenje šote, premoga in drugega blaga, pa tudi za delo na poljih. Ko je sredi 19. stoletja nastopila industrijska revolucija in z njo velika potreba po premogu, je na tisoče šetlandskih ponijev odpotovalo v celinsko Britanijo, kjer so jih ljudje »zaposlili« v rudnikih. Postali so »jamski poniji«, ki so pod zemljo skozi ozke in nizke rove prevažali vozičke s premogom. To delo so opravljali vse svoje (pogosto zelo kratko) življenje, pri tem pa le malokrat ugledali sončno svetlobo. Ker so se izkazali za okretne in močne delavce, so jih uvozili celo v rudnike v Združenih državah Amerike. Zadnji rudnik ponijev v ZDA so zaprli leta 1971.

obiskali seti1

Več preberite v januarski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: Pixabay

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant