...
09. 01. 2024

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Pozimi jahači že zaradi hladnejšega vremena in krajših dni v sedlu preživimo manj časa kot običajno. Vseeno pa lahko za svojo jahalno kondicijo poskrbimo tudi drugače. Zimo lahko izkoristimo za krepitev moči, izboljšanje naše gibljivosti in predvsem ravnotežja.

2b

Ko govorimo o fizični pripravi jahača, večina najprej pomisli na moč in gibljivost, a v resnici je ravnotežje ključni del enačbe, ki jahaču in konju dovoljuje usklajeno in harmonično gibanje. Ravnotežje pri konju idealno pomeni, da je njegova teža enakomerno razporejena na vse štiri noge, pri čemer se konj prosto giba od zadaj naprej. Seveda je pri tem vsak konj malo drugačen, naša naloga pa je, da skušamo z jahanjem, treningom in vajami zagotoviti, da je konjeva teža čim bolj enakomerno razporejena in da konj pravilno uporablja svoje telo. S tem pomagamo preprečevati preobremenitev posameznih sklepov, mišic in vezi našega konja. Z govorom o konjevem ravnotežju se je gotovo srečal vsak, ki se bolj resno ukvarja z jahanjem.

3b

Veliko premalo pa se pogovarjamo o lastnem ravnotežju, ki je pri dobrem jahanju enakega pomena kot ravnotežje konja. Če ima jahač slabo ali porušeno ravnotežje, s tem vpliva tudi na ravnotežje svojega konja. V sedlu se počuti manj stabilno in samozavestno, težko se prosto giba s konjem in zato pri jahanju svojega telesa ne more pravilno uporabljati. Ravnotežje je torej bistveno za harmonično jahanje, izpopolnimo pa ga lahko tako z vajami na konju kot tudi z vajami na tleh. Nekaj prvih vaj, ki jih lahko izvajate kar doma v dnevni sobi ali v hlevu pred jahanjem predstavljamo v januarski Reviji o konjih.

Več preberite v januarski številki Revije o konjih.

Besedilo: Sara Primec

Foto: Lea Koleša

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

Kako konjem omogočiti varno novoletno noč?

Varnost konj.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant