...
21. 04. 2022

Umrl je Olle Goop, švedska kasaška legenda

Švedska žaluje za velikanom kasaškega športa.

Olle Goop je v karieri dosegel preko 7.000 zmag in bil sprejet v švedsko športno hišo slavnih. (Foto: JEANNIE KARLSSON / TR BILD)

V 79. letu je v sredo na Švedskem umrl Olle Goop. Olle je v izjemni karieri dosegel preko 7000 zmag, svoje mesto pa je zasluženo našel tako v švedski kasaški hiši slavnih kot tudi švedski športni hiši slavnih. 

Olle Goop je kariero pričel leta 1967 v Rättviku. Deset let kasneje je postal oče Björnu Goopu, enemu najboljših kasaških voznikov na svetu, v razmaku le tedna dni pa je osvojil še veliko rejsko dirko Svensk Trav Kriterium. Leta 2006 se je veselil zmage v Elitloppetu, ki jo je s sinom Björnom v sulkiju dosegel Conny Nobell.

Zadnja leta svojega življenja je preživel na posestvu Lökene Gard v kraju Kil v pokrajini Värmland, skupaj s sinom Björnom, čeprav je imel svojo licenco registrirano na hipodromu Aby v Göteburgu, piše Travronden.

Osebje hleva Goop se je pokojnemu poklonilo na svoji Facebook strani z besedami: "Najboljši Olle na svetu. Hvala za vse, kar si nas naučil in veselje, ki si ga razdajal. Pogrešali te bomo, posestvo pa bo brez tebe prazno. Počivaj v miru."

10-kratni švedski šampion, več kot 7.000 zmag

Olle je osvojil kar 10 naslovov šampiona Švedske ter kar 66 naslovov najboljšega na posameznih hipodromih, od tega največ v Abyju, kjer je osvojil kar 26 takšnih titul. Poleg tega je bil prvak še na hipodromih Arvika (1), Axevalla (17), Bollnäs (1), Färjestad (12), Romme (3), Rättvik (4) in Amal (2).

Kot voznik je dosegel 6.744 zmag in je bil dolgo časa najuspešnejši voznik Švedske, preden mu je ta naziv odvzel njegov sin Björn. Kot trener je v šestih desetletjih zabeležil še več zmag, kar 7.696. 

Kot voznik ali trener je osvojil mnoge velike dirke ter derbije oz. derbije kobil v skoraj vseh skandinavskih državah: Svensk Uppfödningslöpning, E3, Svenskt Travkriterium, Svenskt Trav-Oaks, Stochampionatet, Sprintermästaren, Drottning Silvias Pokal, Konung Gustaf V:s Pokal, Derbystoet, Breeders Crown, Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet, Jubileumspokalen, Svenskt Mästerskap, Nordiskt Mästerskap, Åby Stora Pris, Elitloppet, Copenhagen Cup, Oslo Grand Prix , Finlandia-Ajo, Breeders Crown (USA/Kanada), Criterium de Vitesse, GP della Lotteria, Europaderbyt, Europeiskt Treåringsmästerskap, Europeiskt Femåringsmästerskap, Prijs der Giganten, Norskt Travkriterium, Norska Kriteriestoet, Norskt Travderby, Norskt Stoderby, Danskt Travkriterium in Danskt Stoderby.

olle goop 2

Olle Goop s sinom Björnom Goopom, ki je bil prvi, ki ga je prehitel po številu vozniških zmag na Švedskem. (Foto: equidia.fr)

Mnoge častne nagrade za enega najboljših švedskih športnikov

Kariero voznika je zaključil leta 2018 z besedami, da noče biti nevaren za druge udeležence in tvegati nesreče v dirkah. Obdržal je trenersko licenco in imel na svoji listi predvsem mlade konje. 

Leta 2013 je bil imenovan za častnega ambasadorja  kasaštva, istega leta pa je bil sprejet v kasaško hišo slavnih. Lani septembra je bil sprejet tudi v švedsko športno hišo slavnih.

V času svoje karieri je bil mentor mnogim mladim, ki so nato zgradili izjemne kasaške kariere na Švedskem, poleg sina Björna denimo tudi Jimu Fricku, Aleju Sundbergu, Hansu Strömbergu ter Joriju Turji.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant