...
22. 04. 2022

Vivid Wise As brani lansko zmago v Prix de l'Atlantique

Na Enghienu največje dirke leta - kdo bo boljši v nagradi Atlantika - Vivid Wise As ali Etonnant?

Vivid Wise As bo poskusil vrniti Etonnantu za poraz v kriteriju hitrosti.

Najboljši evropski kasači se vračajo v Pariz, kjer bodo jutri na drugem največjem pariškem hipodromu Enghien tekli novo dirko Grupe I - Prix de l'Atlantique. Med dvanajsterico udeležencev bodo tudi najboljši trije lanske izvedbe - zmagovalec Vivid Wise As, drugouvrščeni Etonnant ter tretjeuvrščena Delia du Pommereux.

Tudi letos Vivid Wise As in Etonnant spadata v najožji krog favoritov. Prvi je po odličnih predstavah v zimskem mitingu, kjer je med drugim osvojil 4. mesto v Prix d'Amerique in zmagal v Prix de France, nekoliko presenetljivo moral priznati premoč Etonnantu na južni obali v Cagnes sur Meru v t.i. kriteriju hitrosti oz. dirki Criterium de Vitesse Cote d'Azur.

Na vse dirke sobotnega programa, tudi na Prix de l'Atlantique, lahko stavite in jih spremljate v živo na straneh Športne loterije.
Naša napoved Prix de l'Atlantique (Enghien): Vivid Wise As (6) - Etonnant (5) - Rebella Maters (7)

Etonnant na jugu znova zasijal v polnem sijaju

Etonnant voznika Anthonyja Barrierja in trenerja ter lastnika Richarda Westerinka je s tem maščeval grenke poraze, ki jih je vse od Prix d'Ameriquea, kjer je ob odsotnosti Face Time Bourbona veljal celo za prvega favorita, doživljal tudi s strani Vivid Wisea. Kritike na njegov račun so po Prix d'Ameriqueu odmevale še nekaj dni. Osvojil je namreč šele osmo mesto, maščevanje v Prix de France pa ni uspelo, saj sta ga hitro končala z galopom. Kot že rečeno je 400.000 evrov vredno klasiko dobil Vivid Wise As. Drugi revanš in zadnja velika dirka zimskega mitinga, Prix de Paris, bi naj bila Etonnantu zaradi dolge distance 4.000 metrov pisana na kožo. Lani je bil njen presenetljivi zmagovalec, letos pa kljub slabši formi znova glavni favorit. A premoč je moral priznati presenetljivemu zmagovalcu Diable de Vauvertu in se zadovoljiti z drugim mestom.

Etonnant

Etonnant je v zadnjem nastopu presenetil Vivid Wise Asa in odnesel kriterij hitrosti.

Navijači pa tudi strokovna javnost je zato Westerinkovega varovanca že počasi potiskala iz kroga najboljših francoskih konj. Udeležba v dirke Grand Criterium de Vitesse de Cote d'Azur se zato ni zdela najboljša ideja. Poleg fantastičnega Vivid Wisea AS, ki je trikratni zaporedni zmagovalec te dirke in še v odlični trenutni formi, znan kot sijajen šprinter, so bili na startu še mnogi drugi fantastični konji, a Etonnant je vsem kritikom odločno zamašil usta. Nalogo je opravil z odliko in poskrbel, da je bil sijajni Italijan v šestem nastopu sploh prvič premagan na hipodromu Cagnes Sur Mer. Za nameček se je Etonnant za nov osebni rekord spustil pod mejo 1:10 in dosegel kilometrski čas 1:09,9 na distanci 1609 metrov.

Lani v Prix de l'Atlantique Vivid Wise As pred Etonnantom

Rivalstvo med omenjenima postaja vse bolj epsko. Prvič sta se na stezi srečala leta 2018, mnogo pred zadnjim zimskim mitingom, ko sta v predteku Velike nagrade UET osvojila 5. oz. 6 mesto. Boljši je bil Francoz. Kar dve leti in pol kasneje, v peti kvalifikacijski dirki za lanski Prix d'Amerique sta si znova stala nasproti. Boljši je bil z drugim mestom tokrat Italijan. Od takrat naprej pa sta postala redna konkurenta. Najprej v lanskem kriteriju hitrosti, ki ga je zlahka dobil Vivid Wise As, Etonnant pa je zagalopiral. Nekaj tednov pozneje pa je prišla na vrsto tradicionalna klasika Prix de l'Atlantique, v kateri je Vivid Wise As kronal sijajno formo, Etonnant pa je kot že omenjeno dosegel drugo mesto.

Prix de l'Atlantique 2021:

Kdo so ostali sodelujoči?

Trenerji morajo zadnji dve leti v Franciji vsakemu svojemu konju, ki ga prijavijo v dirko, zraven dodati še oznako v obliki obraza ("smeško"), s katerim stavcem sporočijo, kakšne možnosti za zmago pripisujejo svojemu konju. Jezen in rdeč obraz pomeni, da konj nima veliko možnosti za zmago, nevtralen in rumen pomeni, da ima povprečne možnosti, vesel in zelen pa, da ima konj veliko možnosti za zmago, glede na oceno trenerja. Za zelenega "smeška" sta se tokrat odločila dva trenerja: Etonnantov Westerink ter Jean Michel Bazire za svoja Rebello Maters ter Feydeu Sevena. Sicer JMB ne bo vozil nobenega, ampak predvsem Rebella je z zadnjima dvema nastopa in drugima mestoma dokazala, da je v odlični formi.

Poleg Bazirja bo imel dva konja na štartu še Italijan Gocciadoro, saj bo poleg Vivida tekel še Vitruvio. Na štartu bo tudi kot rečeno lani tretja Delia du Pommereux, pa znova odlični Alcoy ter Souloyev adut Gu d'Heripre. Med zelo zanimive kandidate za vrh spada tudi najmlajši v dirki, komaj 4-letni Allairjev as Callmethebreeze, sicer italijanskega registra in lani drugi v derbiju. Znova ga bo vozil Andrea Guzzinati. Nekoliko manjše možnosti bi naj iz druge vrste imeli Express Jet, Digne et Dorit ter mlada kobila Hermione Girl.

Celotna štartna lista Prix de l'Atlantique: TUKAJ.

PPrix de Tonnac-Villeneuve - Grupa II za 4-letnike

Med drugimi vrhunci dneva velja izpostaviti dirko Prix de Tonnac-Villeneuve z nagradnim skladom 120.000 evrov za 4-letne francoske konje. Znova se bosta udarila najboljša v svoji generaciji Idao de Tillard in Izoard Vedaquis. Slednji je v zadnjih nastopih moral priznati premoč prvemu, ki je tekom zimskega mitinga strahovito dvignil formo.

Na vse dirke sobotnega programa, tudi na Prix de Tonnac-Villeneuve, lahko stavite in jih spremljate v živo na straneh Športne loterije.
Naša napoved Prix de Tonnac-Villeneuve: (10) Idao de Tillard - (11) Izoard Vedaquis - (6) Inmarosa

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant