...
24. 04. 2022

Mitja Slavič do dvojčka zmag v Budimpešti

Mitja Slavič prevzel vodstvo na lestvici voznikov.

Mitja Slavič je odlično pričel z novo sezono, saj ima še pred koncem aprila že tri zmage. (Foto: Boris Vranić)

Mitja Slavič je bil eden najvidnejših udeležencev sobotnih dirk na budimpeštanskem hipodromu Kincsem Park. V štirih nastopih je osvojil namreč kar dve zmagi, kar je tokrat poleg njega uspelo le še legendarnemu madžarskemu vozniku Imretu Fazekasu. Mitja, ki je imel lani v Budimpešti kar precej športne smole in je prvo zmago dosegel šele na silvestrovo, tako letos znova dokazuje, da je eden naših najboljših voznikov.

Mitja Slavič je najprej slavil v svojem prvem nastopu dneva s 4-letno madžarsko kobilo Catanio R, ki jo za madžarske lastnike doma v Ključarovcih trenira njegov oče Marko Slavič. To je sicer njena prva zmaga v karieri, potem ko je lani, še v rokah madžarskih trenerjev, imela obilo težav z galopom. Dosegla je izjemen kilometrski čas za začetnike 1:17,7 na 1900 metrski distanci z avtoštartom.

Mitja je nato v naslednjih dveh nastopih dneva ostal brez vidnejše uvrstitve, zato pa je znova zablestel v 6. dirki dneva, ko je s časom 1:17,4 zlahka slavil s 8-letnico Vakarcs RG za madžarskega trenerja Vicena Pala.

Mitja Slavič stari znanec madžarskega hipodroma Kincsem Park

Mlajši od bratov Slavič je sicer stari znanec budimpeštanskega peska. Pri naših vzhodnih sosedih je v zadnjih desetih letih osvojil praktično vse kar se osvojiti da. Lani je bil s konjem Baszevillom drugi v njihovem derbiju, ki je dotiran s približno 30.000 evri nagradnega sklada, je pa njihovo največjo dirko že osvojil pred leti s kobilo Zseneroz. Oba konja je za madžarske lastnike sam tudi treniral.

Še pred tem je s svojo, doma vzrejeno italijansko kobilo Romi MMS kraljeval v mednarodnih preizkušnjah na edinem madžarskem hipodromu. Osvojil je praktično vse, kar tuj kasač lahko pri njih osvoji, tudi največjo mednarodno dirko Josef Marschall Memorial. Ko je opravil z Romi, ki se je nato preselila v Francijo in tam zaključila izjemno kariero z več kot četrt milijona prisluženih nagrad, se je z že omenjeno kobilo Zseneroz lotil še "zaprtih" rejskih dirk. Počasi je nabiral največje dirke za madžarske 3-letnike in 4-letnike, preden si je, kot že rečeno, nadel tudi lovorjev venec. Danes 7-letna Zseneroz se je kasneje vrnila na madžarsko, kjer je nazadnje tekla na silvestrovo, doslej je pa zaslužila že preko 60.000 evrov.

Mitja je tako s tremi zmagami, eno je dosegel tudi na velikonočni ponedeljek s Premalom MS, prevzel vodstvo na lestvici slovenskih voznikov za leto 2022. Za njim ima kar pet voznikov po eno zmago.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant