...
24. 04. 2022

Vivid Wise As izkoristil "darilo" Etonnanta za novo Grupo I

Dvoboj vzhajajočih francoskih zvezd znova pripadel Idao de Tillardu.

Vivid Wise je novi stari zmagovalec največje dirke hipodroma Engieh Prix de l'Altantique. (Foto: Letrot)

Pogled na rezultatsko tabelo Prix de l'Atlantique, ki je v soboto potekala v Parizu na hipodromu Enghien, lahko hitro nekoga zavede, da gleda rezultate lanske izvedbe. Zmagal je namreč izjemni Vivid Wise As - tako kot lani, drugi je bil Etonannt - tako kot lani, tretja pa Delia du Pommereux - tako kot lani. A kljub temu je bila dirka zelo vznemirljiva.

Etonannt je bil na poti k novi Grupa I zmagi, kljub nekaj korakom galopa na štartu je namreč kmalu po prvem ovinku prevzel vodstvo. Vivid Wise As in Mathieu Abrivard sta pohitela in kmalu prevzela vodilno pozicijo na drugi liniji, kjer sta počasi napredovala vse do vodilnega Etonnanta. Ta je konec zadnjega ovinka znova zagalopiral in Vivid je prešel v vodstvo. Etonnant je galop sicer popravil še pravi čas in uspel rešiti uvrstitev, a možnosti za zmago so splavale po vodi. V cilj je pritekel približno pol dolžine za zmagovalcev.

Spet odlična 9-letna Delia du Pommereux

Boj preostale deseterice je pripadel Delii du Pommereux, ki je s tem še enkrat več dokazala in potrdila, da še ni za staro šaro ter da je zares prava specialistka za dirke na srednjo distanco.

Na razmočeni in težki enghienski stezi je končni čas zmagovalca 1:11,7 na 2100 metrov izjemen rezultat, ekipi Etonnanta pa se znova lahko kolca po zapravljeni priložnosti. Vivid je tako svojemu velikemu tekmecu vrnil za poraz v dirki Criterium de Vitesse pretekli mesec v Cagnes sur Meru.

Nekoliko slabše sta se odrezala oba predstavnika trenerja Jean-Michela Bazireja, Rebella Matters je namreč bila diskvalificirana, Feydeau Seven je osvojil "le" peto mesto. Za oba je namreč JMB pred dirko označil zelenega smeška, ki stavcem sporoča, da imata velike možnosti za zmago. JMB sicer dolgo ni želel sodelovati pri tej "noviteti" in svojim konjem ni dodajal nobene oznake v obliki obrazov, zato so vsi, tudi tisti največji favoriti imeli ob svojem imenu nevtralnega, rumenega smeška.

Boj vzhajajočih francoskih zvezd znova Idao de Tillardu

Zanimiva je bila tudi dirka Grupe II za 4-letne francoske kasače, v kateri smo pričakovali ter tudi dobili dvoboj izjemnih mladih talentov Idao de Tillarda in Izoard de Vedaquisa, ki prav tako snujeta novo veliko rivalstvo francoskega kasaštva.

idao tillard tonnacvilleneuve jll 830x580 min

Idao de Tillard (levo) je znova premagal Izoard de Vedaquisa (desno). (Foto: Letrot)

Idao, potomec Severina, v treningu pri Thierryju Duvaldestinu je v zadnjem nastopu vzel mero Izoardu, potomcu Bird Parkerja, novemu šampionu trenerja in lastnika Philippa Allaira. Slednji je bil včeraj znova favorit, potem ko je januarja v dirki Sulky World Cup za 4-letnike premagal Idaa, ta pa mu je vrnil z zmago v dirki dva tedna kasneje.

Tokrat je bil na stavnicah znova favorit Izoard, a Idao in njegov mladi voznik Clement Duvaldestin sta bila znova boljša. 23-letnik je suvereno odpeljal še eno dirko in bil boljši od dvakratnega zaporednega francoskega šampiona Erica Raffina.

Izoard ima tako v šestnajstih nastopih 13 zmag ter tri druga mesta. Statistika, s kakršno so se pri njegovih letih v zgodovini kasaštva lahko pohvalili le redki, denimo Varenne ali Face Time Bourbon. A vse tri poraze je utrpel v zadnjih štirih nastopih.

Idao se lahko pohvali s skoraj podobno impresivno statistiko: 14 nastopov, 11 zmag ter dve drugi mesti. Oba sta zaslužila že preko 400.000 evrov in brez dvoma lahko rečemo, da gre za novi veliki zvezdi evropskega kasaštva.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant