...
24. 04. 2022

Frodo S lahkotno do jubilejne desete zmage na Švedskem

Slovenski konj leta 2021 odlično pričel sezono 2022.

Frodo S je izjemno zanesljivo dobil preizkušnjo v Arjangu, kar je že njegova deseta zmaga na severu Evrope (foto: Björn Martinsson)

Frodo S in Björn Goop sta suvereno premagala vso konkurenco za novo, že deseto Frodovo zmago na Švedskem. Kljub številki 12 in zadnji poziciji na drugi distanci štarta iz obrata sta suvereno, s fantastičnim časom 1:15,2 na 2660 metrov iz obrata, zlahka ugnala tekmece.

Frodo S (Uniclove - Fijona) rejca Branka Slane iz Bolehnečicev nadaljuje z neverjetnimi rezultati. Po šestih zmagah v letu 2020 in treh v lanski sezoni je z današnjo niz zmagovitih sezon na švedskih tleh podaljšal na tri. Z novo zmago je svojemu kariernemu kontu dodal nove slabe štiri tisočake, s čimer se nezadržno bliža magični meji 100.000 evrov zaslužka, ki se je nekoč za konje slovenske reje zdela znanstvena fantastika.

Posnetek dirke.

Karierna statistika slovenskega konja leta zadnjih dveh sezon zdaj znaša že 13 zmag, 8 drugih in 6 tretjih mest v okroglih 40 nastopih ter preko 93.000 evrov kariernega zaslužka. Od tega je 10 zmag, 5 drugih in prav toliko tretjih mest dosegel v 31 nastopih na Švedskem. Voznik in trener Björn Goop je bil v intervjuju po dirki razumljivo čustven, saj je tekom tedna izgubil očeta, legendo švedskega kasaštva Olleja Goopa.

278875124 394758849188736 3936523112763314375 n

Frodo S in Björn Goop po zmagi v Arjangu. (Foto: Kurt Einevåg)

Nov odličen slovenski teden na tujem

Slovenski kasači in vozniki so sicer ta teden dosegli kopico odličnih rezultatov širom Evrope. Poleg Frodove zmage je v soboto v Budimpešti dve zmagi kot voznik zabeležil Mitja Slavič.

V Arjangu je poleg Froda nastopal tudi slovenski voznik Peter Zadel mlajši in v dveh nastopih dosegel eno drugo mesto. V Frodovi dirki se je uvrstil na šesto mesto, oba nastopa pa je opravil s konjema trenerke Marie Törnqvist, pri kateri je zaposlen. Slednja ima letos sijajno sezono, saj se lahko pohvali z odličnim odstotkom zmag (25 %) in zaslužkom skoraj 100.000 evrov po manj kot tretjini sezone 2022.

Zadel bo sicer znova nastopal že čez dva dni, ko bo na hipodromu Axevalla nastopal štirikrat, med drugim tudi z lanskoletnim zmagovalcem slovenskega derbija Primeom MS (Turbo Sund - Principessa Ovi; rejec Mitja Slavič) in še eno kobilo slovenske reje, ki je bila lani prodana na Švedsko, Deniso (Persugill - Deni I; rejec Branko Pajk).

Nov osebni rekord Jimpeto Joya

Že v ponedeljek, na dan uvodnih dirk v Ljutomeru, sta v Bologni tretji mesti dosegla Krack du Clocher in Take Me Home. Jimpeto Joy (Impeto Grif - Joy Love; rejec Jernej Bauman), ki ima sicer novo odlično sezono, je bil v četrtek sedmi na hipodromu Umaker.

Kljub nekoliko slabši uvrstitvi je Jimpeto dosegel nov osebni rekord 1:13,0, s čimer ostaja peti najhitrejši kasač v slovenski zgodovini, se je pa četrti Hot Coco (Impeto Grif - Hot Chocolate; rejec Tomaž Košak) približal le na eno desetinko. Na prvih treh mestih ostajajo seveda Frodo S - 1:10,6, Tiffany Stars (Persugill - Ten Stars Vita; rejec Peter Zadel starejši) - 1:11,5 in Jopi (Saxo de Vandel - Jo HV; rejec Andrej Pirc) - 1:11,8.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Under Presure osvojila Juhantov memorial

Nevia Viking in Mario Moleh v Komendi dosegla prvo zmago kariere.

Epidemija debelosti pri konjih – problem ali ne?

Veliko ljudi ob pogledu na konje sredi prostranega živo zelenega pašnika prevzameta mir in veselje; nekakšna romantična predstava o tem, kako naj bi konji živeli, na prostranih pašnikih, v čredi. Na žalost pa se vedno bolj izkazuje različnost med konjevim primarnim življenjskim okoljem in življenjskim prostorom, ki mu ga nudimo ljudje. Ena od posledic te različnosti je tudi prekomerna telesna teža domačih konj.

Uporaba in koordinacija dejstev

V vsakem priročniku o učenju jahanja se dejstva delijo na tri kategorije: delovanje teže, nog in rok oz. vajeti. Kot gre teorija, tako se tudi v praksi dejstev učimo sistematično in vsakega posebej, preden jih povežemo v delujočo celoto.

FEI Solidarity

Med 7. in 10. aprilom je v Centru konjeniške delavnosti Matej in M hotelu v Ljubljani potekal seminar za trenerje in sodnike v dresuri. Seminar sta vodila izkušeni mednarodni sodnik Péter Hanságy ter bivša profesionalna tekmovalka in odlična trenerka dresurnega jahanja Larasati Geding. Izobraževanju je prisostvovalo devet trenerjev, osem sodnikov in dvanajst jahačev, ki so pod budnim očesom obeh tujih strokovnjakov napredovali iz dneva v dan.

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant