...
12. 10. 2021

Zadnje kasaške dirke sezone v Stožicah

Kasači se za letos poslavljajo od ljubljanskega peska.

Na hipodromu v Ljubljani bodo na sporedu kasaške dirke, med njimi pa tudi zadnja rejska preizkušnja.

Tik pred dokončnim slovesom od kasaškega leta 2021, ki ga bomo dočakali na Martinovih dirkah v Komendi, se bodo kasači zbrali še na hipodromu Stožice v prestolnici. Na sporedu bo sedem kasaških točk z 65 udeleženci. Osrednja momenta pa - Jesenski kriterij, zadnja rejska dirka leta - ter finale krožne dirke francoskih kobil Tour Trotteur Francais Slovenie 2021.

V Jesenskem kriteriju bomo spremljali 6 renomiranih konjev, ki so svoje kvalitete več kot le dokazali že v preteklih sezonah. Polovica izmed njih se že lahko pohvali z rejsko lovoriko: Peterka I je slavila v derbiju 2018 in Jesenskem kriteriju 2019, Didier Bleu v prvenstvu triletnikov leta 2017, Fjori pa istega leta v prvenstvu 2-letnih kasačev. Poleg njih bodo nastopili še Don Saxo, Magic Look in Jonna Go. Več si lahko o dirki, preteklih zmagovalcih in letošnjih udeležencih preberete TUKAJ.

Francoske kobile na slovenskih hipodromih tekmujejo od leta 2014. Vsako leto je v sodelovanju s francosko zvezo Le Trot organizirana krožna dirka, ki se tradicionalno zaključi s finalom v Stožicah. Letos pred zaključkom leta v boju za naslov najboljše teoretično ostaja več kobil. V najboljšem položaju je Berruria Gin, poleg nje pa tudi Dar la Nota in (vsaj teoretično) še Elisa Gali. Vsi lastniki omenjenih kobil so še brez skupne zmage v TTFS (Tour Trotteur Francais Slovenie), zato bo vabilo na zaključno prireditev francoske zveze (ki bo letos sicer v Španiji) v vsakem primeru prejel "debitant" med skupnimi zmagovalci.

Dosedanje zmagovalke TTFS

LetoZmagovalkaLastnik
2014Uma ComboKobilarna OZT
2015Ultime ActionMajda Žan
2016Uma ComboKobilarna OZT
2017Breve des BauxDejan Bačić
2018Breve des BauxDejan Bačić
2019Anemone du Bon AirAndrej Pirc
2020Estelle de la DiveKobilarna OZT

Zanimive pa bodo tudi ostale dirke dneva. Žal je odpadla preizkušnja naraščajnikov, potem ko smo preteklo nedeljo v Ljutomeru okronali državno prvakinjo 2-letnikov. To je postala Bura iz KK Stožice z voznikom Mitjem Slavičem.

V dirki z zaslužkom do 600 evrov bo nekaj že izkušenih, med njimi tudi dve zmagovalki

V dirki z zaslužkom do 600 evrov bo nekaj že izkušenih, med njimi tudi dva zmagovalca - Vita HB in Just A Gigolo. Oba sta slavila letos v Šentjerneju z voznikom Romanom Jerovškom. Poleg njiju velja omeniti še Denita, My Pride in Mayo Vivo, ki so vsi letos že posegli visoko, a ne višje od drugega mesta. Orsi, Real Deal in Victory Soul Man so debitanti.

derby21 web 15

Kasačev z zaslužkom do 1500 evrov se je na štartu zbralo kar 13. Dve zmagi je letos že zabeležil Pierre, nato pa izpustil zadnjo dirko v Šentjerneju zaradi nesrečnega pripetljaja pred štartom. Dve zmagi imata tudi Maharajah in Mon Ami Peški. Prvi je obakrat slavil v Ljutomeru in to z veliko prednostjo, Mon Ami pa je zmagi dosegel v Ljubljani in prav tako na zadnjih dirkah v Ljutomeru. Med njima bo verjetno potrebno iskati najbolj vročega favorita te dirke. Zmage letos so sicer letos pritekli še Django, Evita MP, Adonela in Rosie Glow, blizu pa so bili Thor, Lord Of The Night, Bonaparte Peški ter Sony Coctail, vsi letos najvišje do drugega mesta.

Skupina konjev s kariernim zbirom nagrad pod 4000 evrov je prav tako številčna. Med 13 prijavljenimi je največ zmag dosegla Cecilia Be in sicer tri. Dobro formo je letos pokazal tudi Jerry Joy, ki ima dve prvi mesti, po eno pa imajo v letošnjem letu še Rio Flora, Mariposa Peška, Lady Princess, Bershka MMS, Iron Road ter Brandy.

Za zadnji ljubljanski pokal letos se bo pomerila tudi deveterica v dirki z zaslužkom do 10.000 evrov. Glavno ime je brez dvoma Ulfast, letos že petkratni zmagovalec dirk v Sloveniji. Vse je dosegel z voznikom Milanom Žanom. Osemletnik teče v najboljši formi svoje kariere. Poleg njega je z dvema zmagama apetite svoje ekipe letos potešil tudi Floto, dve zmagi pa ima poleg kopice ostalih sijajnih rezultatov še odličen dolenjski matador Planet. Eno zmago, junijsko iz Lenarta ima Donina.

3 1

Odprta dirka je privabila 8 kasačev, med njimi pa kar na najboljši poziciji 1, Michelle. Michelle je namreč najboljši slovenski kasač po zmagah v letošnji sezoni. V 12 nastopih je slavila kar 7 krat, zadnji dve slavji pa pospremila z izjemnima kilometrskima časoma na majhnih stezah. Z voznico Darjo Dolinšek, ki bo več kot očitno letos ubranila naziv najboljše voznice v Sloveniji, sta tako sijajen tandem in če jima bo štart znova dobro uspel, bodo imeli tekmeci veliko dela. Na osmici bo verjetno eden glavnih nasprotnikov Take Me Home. Italijanski "prišlek" ima namreč prav tako 7 sezonskih zmag, že nekaj sezon pa je v Sloveniji vselej, kadar se pojavi na štartni listi, kandidat za sam vrh. Poleg njiju ima zmago letos le še Krack du Clocher. Prvi je bil dvakrat, večkrat pa je zasedel mesto tik pod vrhom in večkrat dokazal svoje kvalitete.

Ljubljanski hipodrom se tako odpravlja k zimskemu spancu. V letu 2021 je poleg sijajnega derbija, ki je dal tudi rekord derbijev, dočakal tudi nov rekord. V ljubljanski milji ga je septembra s časom 1:13,2 postavil Maugli.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Uvod v stranhode

Šolanje konj

Šetlandski poni

Priljubljena pasma konj

Vaje za ravnotežje

Vzdrževanje jahalne kondicije čez zimo

Kaj se dogaja na Danskem?

Dobrobit konj v športu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant