...
31. 01. 2023

Prix d'Amerique - maestralni Bazire in Hooker Berry

Jean-Michel Bazire spisal zgodovino Prix d'Amerique

Jean-Michel Bazire in Hooker Berry sta lahkotno osvojila letošnji Prix d'Amerique. (Foto: Le Trot)

35.000 gledalcev se je v nedeljo zbralo v pariškem kasaškem templju Vincennes. Spremljali so lahko deset kasaških preizkušenj ter vrhunec francoske kasaške sezone Prix d'Amerique. Napovedi o precej odprtem polju nastopajočih so se izkazale za pravilne, saj je večina favoritov ostala brez stopničk, a na najvišjo je znova stopil nihče drug kot največji kasaški voznik moderne dobe Jean-Michel Bazire.

Letošnji Prix d'Amerique je ponudil vse kar kasaški navijači od njega pričakujejo. Napet boj, nepredvidljive zasuke, megalomanski spektakel, stadionsko vzdušje in ... zgodovinski razplet. Za premnoge Francoze največji kasaški maestro naše dobe Jean-Michel Bazire je s suvereno zmago in dvigom noge navpično proti nebu ter proslavljanjem z bučno množico že sredi ciljne ravnine spomnil na svoje prve zmage v Prix d'Amerique na prelomu tisočletja. A pojdimo po vrsti.

Predstavitev voznikov Prix d'Amerique:

Štirje šampioni za dvig vzdušja

Že tako razgreto več deset tisoč glavo množico kasaških privržencev so organizatorji letos, poleg že tako spektakularnega programa, ognjemeta, šova in predstavitve voznikov največje dirke, še dodatno razvneli s slavnostnim mimohodom štirih nekdanjih zmagovalcev Prix d'Amerique. Predstavili so Kesaco Pheda, ki je leta 2004 Bazirju pritekel prvi trenerski in drugi vozniški Prix d'Amerique. Danes 25-letni Kesaco je kariero končal s skoraj dvema milijonoma evrov zaslužka, 19 zmagami ter rekordom 1:09,9.

Tam je bil tudi Jag de Bellouet, Gallierjev zmagovalni stroj, ki je leta 2005 osvojil svoj edini Prix d'Amerique, v karieri pa zbral neverjetnih in takrat rekordnih 4.220.000 evrov. Dosegel je 36 zmag, pohvali pa se lahko z enakim rekordom kot Kesaco.

Bazire

Jean-Michel Bazire nadaljuje z zbiranjem bleščečih lovorik. S petim Ameriqueom je sedaj izenačen z Nivardom, oba pa zaostajata le še za Alexandrom Finnom (6 zmag me leti 1922 in 1951) ter Jean-Renejem Gougeonom, ki je slavil kar 8 krat med leti 1966 in 1988. (Foto: Le Trot)

Tretji na predstavitvi je bil zmagovalec iz leta 2009 Meaulnes du Corta, ki je prvo zmago v Prix d'Amerique zagotovil takrat 30-letnemu Francku Nivardu. Slednji je kasneje z legendarnima Ready Cashom in Bold Eaglom dodal še štiri in je s skupno petimi tretji najuspešnejši voznik v Prix d'Amerique vseh časov. Meaulnes je ob upokojitvi naštel 26 zmag, rekord 1:10,2 in kar 2,7 milijona evrov prisluženih nagrad.

Predstavil se je tudi Up And Quick, zmagovalec leta 2015 z voznikom Bazirjem za trenerja Francka Leblanca. Kariero je zaključil s 17 zmagami, rekordom 1:09,4 in kar 2,4 milijoni zaslužka.

Odpoved Etonnanta in Honey Mearas, favorita Horsy Dream in Idao de Tillard

Med francoskimi ljubitelji je završalo že v četrtek, le nekaj ur po potrditvi štartne liste, saj je zaradi domnevne limske borelioze nastop odpovedal najbogatejši Francoz na štartu in aktualni zmagovalec Elitloppeta Etonnant. Mnogi so bili prepričani, da je njegova ekipa za to vedela že pred potrditvijo prijave, s čimer je odvzela mesto Bazirjevemu Zarenne Fasu.

V nedeljo dopoldne je zaradi zdravstvenih razlogov nastop odpovedal še Daniel Reden za svojo Honey Mearas, tako da je bilo po dolgih letih na štartu znova le 16 kasačev.

Favorita sta bila jasna, čeprav je marsikdo dvomil v takšno prevlado, kot jo je bilo moč slutiti v francoskih medijih. Idao de Tillard je sicer osvojil Criterium Continental, ampak se s starejšimi ni pomeril v nobeni "B" dirki. Horsy Dream je po Prix Tenor de Baune osvojil še Prix de Belgique, a jasno je bilo, da konkurenca ne zaostaja veliko. Če je Horsyju marsikdo v zlatem sulkyju Ericu Raffinu videl prednost, je bil komaj 24-letni Clement Duvaldestin za mnoge največji minus enega od dveh petletnikov na štartu.

image 50

Veselje in razočaranje na podelitvenem prostoru. (Foto: Le Trot)

V drugem planu favoritov so se znašli zmagovalec Prix de Bourbonnaise Hooker Berry (Bazire), dvakratna zaporedna zmagovalka Prix de Cornulier Flamme du Goutier (Duvaldestin), šele nato so še s konkretnimi kvotami za zmago sledili švedski matador Don Fanucci Zet, Allairjeva varovanca Italiano Vero in Hohneck ter glavna italijanska adutinja iz hleva Fabricea Souloya Ampia Mede SM.

Odličen štart Don Fanucci Zeta in hitra napaka Idaa

Štart je kljub nekoliko neobičajni proceduri uspel v prvo, najbolje pa sta dirko začela norveški veteran Moni Viking z Björnom Goopom in Don Fanucci Zet z Yoannom Lebourgeoisom. Sredi prvega ovinka je zaradi malce nenadne reakcije mladega voznika zagalopiral Idao de Tillard, ki je bil sicer edini konj, ki ni tekel dirke bos na vse štiri noge. Kmalu je postalo jasno, da galopa ne bo popravil in sanje o zmage so splavale po vodi.

image 51

24-letnemu Clementu Duvaldestinu so se v vlogi favorita največje kasaške dirke v Evropi zatresle roke in z Idaom sta dirko končala že v prvem ovinku. Naslednja postaja Za Idaa naj bi bila Prix de France. Clement je sicer na Prix d'Amerique dan kot edini voznik slavil dvakrat, tudi v eni dirki grupe III. (Foto: Le Trot)

Medtem se vrstni red pri vrhu ni spreminjal, je pa na začetku spusta, ki na Vincennesu sledi dolgi ciljni ravnini, ob bok vodilnega pripeljal Horsy Dream. Na klancu je "vlak" po tretji liniji ujel Hooker Berry, Vernissage Grifu pa je dirko uničil Theo Duvaldestin z nespametnim manevrom, s katerim je v galop spravil italijanskega šampiona in dodobra razhudil Alessandra Gocciadora. Gocciadoro se ob galopu ni takoj umaknil, s čimer je dodatna mesta izgubila tudi Ampia Mede SM, ki je bila tako 800 metrov do ciljna na povsem zadnjem mestu. Nivard je po dirki povedal, da je bil zanj to ključni trenutek dirke, ki ga je stal zmage.

Hooker Berry zlahka, Bazire spomnil na leto 2004

V ciljni ravnini je Don Fanucci, ki je ob vstopu še vedno vodil, popustil in nanj so se "zgrnili" sotekmovalci. Ko je Bazire Hookerja "osvobodil", se je ta izstrelil in JMB je pričel slaviti že 150 metrov pred ciljem. Po deljenju poljubov in koketiranju s publiko je nato ob prehodu v cilj še dvignil nogo visoko v zrak, podobno kot je to storil leta 2004 (takrat je v ikoničnem trenutku dvignil obe nogi) ob zmagi s Kesacom Phedom.

"Ko je prisotna publika, želim ustvariti spektakel za njih," je po dirki o svoji potezi dejal Bazire. Dodal je, da je takoj vedel, da je Hooker močnejši in da je bil konj v nedeljo zares imeniten. Lastnik in rejec šestletnega lisjaka, sicer potomca Booster Winnerja (od Love Youja) in grupa I zmagovalke Osake Berry (od Caballio In Blue), Michel Aladenise po zmagi ni zmogel skrivati čustev. Dejal je, da si nikdar ni upal pomisliti, da bi lahko vzredil Prix d'Amerique zmagovalca in da je, ko je pred mnogimi leti pričel z rejo, upal zgolj, da bo kakšen njegov konj kdaj zmagal v Parizu. "Še vedno ne dojemam, kaj se je ravnokar zgodilo," je bil vzhičen Aladenise, ki je svoj odnos z Bazirjem opisal: "Pričelo se je tako, da sem ga klical, da imam enega konja za trening. Vzel ga je in od takrat sodelujeva."

Ampia Mede SM v zadnjih 200 metrih tekla 1:03,5

Preostali konji so se v ciljni ravnini udarili za preostali mesti na stopničkah in odločitev je bila zares tesna. Odlično je finiširal Hip Hop Haufor, ki ga je prehitel Italiano Vero, a povsem po zunanji strani je z najboljšim sprintom dneva navdušila Ampia Mede SM. V ciljno ravnino je vstopila kot zadnja in šele takrat je Franck Nivard pričel s finišem. Ampia je v "stratosfernih" zadnjih 200 metrih dosegla nepredstavljiv čas 1:03,5, medtem ko je zadnjih 500 metrov tekla fenomenalnih 1:08,1, kar je najbolje od vseh kasačev v nedeljo.

Delni kilometrski časi prvih osem:

image 49

Italiano je na koncu končal le nekaj decimetrov za Ampio na tretjem mestu, le malo za njim pa je pod stopničkami ostal Hip Hop Haufor. Italianov hlevski tovariš Hohneck je tako kot lani osvojil peto mesto, šesti pa je bil na koncu Don Fanucci Zet. Zadnjo, sedmo nagrado je osvojil Hussard du Landret.

Izjemno razočaran Nivard, Belloche ostro nad Raffina

Če smo bili pred leti večkrat priča zelo razigranemu podiumu po veliki dirki, ko so najboljši trije skupaj proslavljali izjemen rezultat v dirki vseh dirk, je bilo letos drugače. Relativno zadovoljen je sicer bil David Thomain s tretjim mestom Italiano Vera, za katerega je dejal, da je zares velik šampion ter da se jima je dirka dobro razpletla.

Nivard na drugem mestu je bil popolnoma poklapam, prav tako trener Fabrice Souloy. "Če bi Vernissage peljal svojo pot in midva zaradi njega ne bi izgubila dve dodatni mesti, bi verjetno zmagal. Kobila je bila danes zares neverjetna in v ciljni ravnini, ko sem jo potegnil navzven, se je kar izstrelila. Očitno spet prihaja v formo lanske zime," je povedal Nivard, s katerim se je Bazire s petimi zmagami v Prix d'Amerique izenačil po številu zmag na tretjem mestu v zgodovini.

image 52

Ikonično Bazirjevo proslavljanje ob zmagi v Prix d'Amerique 2004 s Kesacom Phedom. (Foto: Le Trot)

Razočaranih je bilo seveda še precej drugih, denimo Gocciadoro, ki je Duvaldestinovo potezo, s katero mu je dirko uničil pred zadnjim ovinkom, komentiral z besedami noro in neverjetno. Razočaranja ni skrival tudi Thierry Duvaldestin, potem ko sta sinova, oba pred dirko med favoriti, iztržila vsega deseto mesto Flamme du Goutier. Za Idaa je napovedal nastop v Prix de France, za Flamme pa v Prix de Paris.

Najbolj presenetljiv je bil odziv trenerja Horsy Dreama, velikega favorita, ki je končal celo izven nagrajenih mest, kot osmi. Pierre Belloche je v svoji izjavi namreč močno okrcal voznika Erica Raffina, sicer enega najboljših voznikov Francije, štirikratnega zaporednega dobitnika nagrade zlati sulky.

"Žal ni bila prava odločitev, lahko bi se 'spravil' za Hip Hop Haufurja, tako pa je šel ob bok Don Fanuccija na začetku spusta in je enostavno moral opraviti preveč. Iz te pozicije ni mogel doseči več, enostavno ni bilo dovolj hladne glave," je po dirki besnel Belloche, ki meni, da je bil konj pripravljen za zmago.

Bazire prvi s petimi različnimi zmagovalci

Čeprav se je JMB na tretjem mestu najboljših voznikov v zgodovini Prix d'Amerique izenačil z Nivardom in sta pred njim še Alexandre Finn, zvezdnik prve polovice 20. stoletja, ter Jean-Rene Gougeon, šampion drugo polovice 20. stoletja, je v nedeljo vendarle spisal novo poglavje kasaške zgodovine.

Postal je voznik, ki je do zmage pripeljal največ različnih kasačev. Prej si je to čast delil z belgijskim vragom Josom Verbeeckom, ki je svoje 4 zmage dosegel s štirimi različnimi konji - 1994 Sea Coe, 1996 Abo Volo, 1997 Dryade des Bois in 2003 Abano AS (2003). Bazire je svoj poker zmag in konjev - Moni Maker (1999), Kesaco Phedo (2004), Up And Quick (2015) in Belina Josselyn (2019), zdaj oplemenitil še s peto zmago, ki je po Kesacu in Belini njegova tretja trenerska.

Za Hooker Berryja je to šele prva Grupa I zmaga, potem ko je doslej v dirkah najvišje ravni dosegel že 3 druga mesta. Da je konj, ki prej še ni osvojil nobene grupa I zmage, slavil v Prix d'Amerique, se je zgodilo prvič po letu 2010 in senzacionalni zmagi Oyonnaxa s Sebastienom Ernaultom.

Deli članek: 
PREBERITE ŠE:
Paco Rui ponovil lanski uspeh v Juhantovem memorialu

Prve kasaške dirke v Komendi po lanskih poplavah

Darja T. Dolinšek z Jerco osvojila svoj tretji pokal mesta Ljubljana

Majske dirke v prestolnici

Horsy Dream z izjemnim rekordom osvojil Eliloppet

Tretje leto zapored zmagal Francoz

Andraž Rumpret je novi predsednik Kasaške zveze Slovenije

Podpredsedniško funkcijo so delegati zaupali Andreju Grilcu

© Kasaška zveza Slovenije, 2021. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletne strani: Notice the Elephant